تغییر دادن و بهتر کردن جهان وظیفۀ دشواری است. سازمان­‌های خیریه با چالش­‌های مختلفی روبه­‌رو هستند. آنها قاعده‌­ها را تغییر می­‌دهند و تلاش می­‌کنند برای به ثمر رساندن ماموریت‌­های خود سرمایه جمع کنند. آن‌ها تلاش بسیاری می‌کنند تا نهایتاً خبر کارهای مثبت‌شان به گوش مردم برسد. با خیرین و سهام‌داران وارد چالش می‌­شوند، تا نام‌شان، هرچند کوچک، ماندگار بماند. 

برای باقی‌ماندن و پیشرفت در چنین محیط چالش برانگیزی، یادگیری شرطی ضروری است. شناخت منابع مناسب و مراجعه به آن‌ها برای یک عملکرد حرفه­‌ای و بهبود موسسه نیکوکاری امری حیاتی است.

10 کتاب برتر برای مدیران خیریه

1. با چرا شروع کنید: چگونه رهبران بزرگ همه را به مشارکت تشویق می­‌کنند.

2. قول یک مداد: چگونه یک فرد معمولی می‌­تواند تغییری خارق العاده ایجاد کند

3.  نیروهای خیر: شش روش تاثیرگذاری برای سازمان‌­های خیریه

4. ژاکت آبی: پل زدن بر شکاف ثروتمند و فقیر در جهانی واحد

5. نقطه اوج

6. سازمان نیکوکاری شبکه‌ای: ایجاد تغییر از طریق رسانه­‌های اجتماعی

7. استارتاپ کم سود

8. سوئیچ: چگونه می‌توان چیزها را هنگامی که تغییر سخت است تغییر داد

9. پرونده خیریه: چگونه جامعه غیرانتفاعی می‌تواند برای خود بایستد و واقعاً جهان را تغییر دهد

10. مهربانی کنید؛ بی ­پروا فکر کنید، هدفمندانه کار کنید، عاشقانه زندگی کنید

1. با چرا شروع کنید:
چگونه رهبران بزرگ همه را به مشارکت تشویق می‌­کنند

(Start with why: how great leaders inspire everyone to take action)

نویسنده: سایمون سینک

سایمون سینک، نویسنده سومین سخنرانی پرطرفدار TED در تمام دوران‌­های برگزاری‌­اش است. او بریتانیایی / آمریکایی تبار است، او سخنران انگیزشی و مشاور بازاریابی است و دیدگاه‌­های نسبتاً غیر متعارف و نوآورانه‌اش در حوزه تجارت و رهبری به طور گسترده‌­ای، جلب توجه کرده است.

در این کتاب، سینک استدلال می­‌کند که سازمان­‌ها باید پرسش «چرایی» را در صدر ارتباطات و استراتژی‌های خود قرار دهند و همواره جویای پاسخ‌های احتمالی آن باشند. او معتقد است که این پرسش‌های «چه» یا «چگونه» نیستند که استعدادها را ترغیب و حفظ می­‌کند، فروش را افزایش می‌­دهد و چشم انداز جدیدی برای هیئت مدیره جذب می‌­کند.

بیش‌تر مردم و سازمان‌ها ابتدا فکر می‌کنند سپس عمل می‌کنند و یا ارتباط برقرار می‌کنند، این فرآیند ناشی از یک تحلیل ظاهری سازمان است یعنی از پرسش چگونه آغاز می‌شود و به چه چرا ختم می‌­شود. این فرآیند حرکت از محسوسات به نامحسوسات است.
اما سینک اشاره می‌کند که موفق‌ترین سازمان‌ها آن‌هایی هستند که برعکس این فرآیند، یعنی از مسائل نادیدنی و ناملموس به سوی تحلیل مسائل آشکار و ظاهری حرکت می‌کنند.

اگر قبلا سخنرانی او را در TED  دیده باشید، ممکن است کتاب برای‌تان تکراری باشد.

با این حال، بینش‌­های ارزشمندی برای موسسات غیرانتفاعی دارد، مثلاً در مورد اینکه سازمان‌­های خیریه چگونه می­‌توانند آن‌چه را که در عمل انجام می­‌دهند به دنیای بیرونی هم منتقل کنند. با «چرا» شروع کنید، قطعاً جزو فهرست برترین کتاب‌های غیرانتفاعی است.

برشی از متن کتاب:

ممکن است هر سازمانی از "چرا" شروع ‌کند، اما فقط سازمان‌های بزرگ قادرند، رفته رفته چرایی خود را روشن‌تر سازند.
موسسانی که فراموش می­‌کنند چرا سازمان خود را تاسیس کرده‌­اند، هر روز خود را در مسابقه­‌ای پیدا می‌­کنند که در آن، به جای پیشرفت و سبقت گرفتن از خود، دائماً می‌­خواهند از دیگران پیشی بگیرند. 

تعقیب کردن دیگران، کار کسانی‌است که پرسش از چرایی مسائل را فراموش کرده‌­اند. آن­‌ها در یک مسابقه دائمی گیر می­‌افتند و این مسابقه، چه برای کسب مدال باشد یا شکست دادن دیگری، یقیناً بی­‌نتیجه است.

برای مطالعه :

کارکردهای اجتماعی_فرهنگی حمام‌های موقوفه تاریخی آمل

2. قول یک مداد:
چگونه یک فرد معمولی می‌­تواند تغییری خارق العاده ایجاد کند

(The promise if a pencil: How an ordinary person can create extraordinary change)

نویسنده: آدام براون

آدام براون کارآفرین، مدافع حقوق بشر و نویسندۀ کتاب‌های پرفروش آمریکایی است. او پس از اتمام دانشگاه به بیش از 50 کشور جهان سفر کرد. و از بچه­‌های محلی در سراسر جهان پرسید که چه چیزی را بیش‌تر از همه، در جهان می­‌خواهند. پسر بچه­‌ای هندی که در خیابان­‌ها گدایی می­‌کرد، به آدام گفت که یک مداد می‌­خواهد. 

آدام مداد خودش را به پسرک داد و این اتفاق الهام بخش در نهایت باعث شد تا تشکیلات خود را با نام "قول مدادها" راه اندازی کند.او این سازمان را تنها با 25 دلار راه اندازی کرد و از آن زمان تاکنون بیش از 200 مدرسه در سراسر جهان ساخته است.

بسیاری معتقدند کتاب قول یک مداد، جزو بهترین کتاب‌های موجود در حوزه سازمان‌­های نیکوکاری است که در هر فصلش یکی از اقداماتی را توضیح می‌دهد که یک فرد برای تبدیل بزرگ‌ترین جاه طلبی‌های خود به واقعیت، حتی با ۲۵ دلار، می­‌تواند انجام دهد.

براون خود را «یک فرد معمولی» می‌خواند، اما چون از تربیت بسیار ممتاز خانوادگی برخوردار بود، به او انتقاداتی وارد شد.
با این حال، مضامین کتاب می‌تواند برای هرکس الهام بخش باشد. آدام نشان می‌دهد که به خوبی از پیشینه خود آگاه است و قدردان این مسئله است. این کتاب برای همه کسانی که به دنبال باورها و الهامات هستند می‌تواند تاثیرگذار باشد.

برشی از متن کتاب:

قبل از هر چیز، من هر روز صبح به آنها یادآوری می‌­کنم که این خود ما هستیم که انتخاب می‌­کنیم انرژی‌های مثبت یا منفی را به جهان منتقل کنیم و در درون هر فرد یک داستان خارق العاده نهفته است که در انتظار شکوفایی است.

3. نیروهای خیر:
شش روش تاثیرگذاری برای سازمان­‌های خیریه

(Forces for good: The six practices of high-impact nonprofits)

نویسندگان: لزلی کراچ­فیلد و هدر مک‌لوود گرانت

لزلی آر کراچفیلد مدیر عامل آشوکا (Ashoka) و دارندۀ کمک هزینه برای انجام پروژه تحقیقاتی از موسسه آسپن (Aspen) است.
هدر مک‌لوود گرانت، راهنما و مشاور مرکز توسعه کارآفرینی دانشگاه دوک و مرکز نوآوری اجتماعی استنفورد است.

این دو نویسنده، 12 سازمان نیکوکاری بزرگ و جهانی مانند:

 Habitat for Humanity (عادات انسانی)

 Teach for America (آموزش برای آمریکا)

Environmental Defense Fund (سرمایه حفاظت محیطی)

را مورد مطالعه قرار دادند. سپس 6 روش کلیدی را کشف کردند که مؤسسات مردم نهاد از آنها بهره می‌گیرند تا بازدهی فوق العاده‌­ای داشته باشند. 

این کتاب در سال 2012، مجدداً ویرایش شد تا نحوه اعمال این شش روش برای سازمان‌های خیریه محلی و کوچک‌تر را نیز بهتر و دقیق تر توضیح دهد.

این کتاب برای همه خوانندگان علاقه مند به ایجاد تغییرات مهم اجتماعی، از جمله مدیران سازمان­‌های غیرانتفاعی، خیرین و داوطلبان، درس­‌ها و نکته‌­هایی برای آموزش دارد. و برای هرکس که به جنبه­‌ای از کار در محیط‌­های خیریه فکر می­‌کند از کارمند بودن در یک سازمان گرفته تا راه اندازی آن این کتاب، مطالبی خواندنی و مفید برای گفتن دارد که مبتنی بر شواهد و کاربردی است.
هم‌چنین به موضوعاتی از قبیل جمع آوری کمک‌­های مالی، مسائل مربوط به هیئت مدیره، راه اندازی و برنامه ریزی برای سازمان نیز می­‌پردازد.

برشی از متن کتاب:

یافته‌­ها ما را شگفت زده کرد چون از درک و دریافت‌­های قبلی بسیار فراتر بود. برای دستیابی به تغییرات اجتماعی در مقیاس بزرگ فقط ایجاد یک سازمان و پله پله گسترش دادن آن کافی نیست. بسیاری از این برنامه‌­ها مدیریت همه جانبه‌­ای ندارند. 

هم‌چنین برای خیلی از آن­‌ها بازاریابی موثری انجام نمی­‌شود. حداقل نیمی از آن‌ها در رتبه‌بندی‌های معمولی هم امتیاز خوبی کسب نمی‌کنند، زیرا بیش از اینکه به تناسب بودجه و مخارج توجه کنند به تأثیر آنی اهمیت می‌دهند و برای رسیدن به نتیجه هر کاری را انجام می دهند.

4. ژاکت آبی:
پل زدن به روی شکاف ثروتمندان و فقیران در جهانی واحد

(The Blue Sweater: Bridging the gap between rich and poor in an interconnected world)

نویسنده: ژاکلین نووگراتز

ژاکلین نووگراتز کارآفرین و نویسندۀ آمریکایی است. او هم‌چنین بنیان‌گذار و مدیر عامل آکیومن (Acumen) نیز هست، سازمانی که به دنبال ارائه راه حل برای مصائب فقر است.

در سال 2009، نووگراتز کتاب پرفروش نیویورک تایمز به نام ژاکت آبی: پل زدن بر شکاف ثروتمندان و فقیران در جهانی واحد را منتشر کرد. این کتاب روایتی دست اول از سیر تغییر و تحول او از یک بانک‌دار بین المللی به یک کارآفرین اجتماعی و بنیان‌گذار آکیومن است.

آشنایی نووگراتز با پسری در رواندا، مایه الهام بخشی او برای نوشتن ژاکت آبی شد. پسر همان ژاکتی را پوشیده بود که نووگراتز 11 سال پیش به گودویل اهدا کرده بود، این را وقتی فهمید که اسمش را روی ژاکت دید.

این کتاب، در نهایت، به سبک زندگی‌نامه‌ خودنوشته است تا کتابی برای ارائۀ راهکارهای عملی، اما یک کتاب الهام‌بخش و تاثیرگذار برای هر کسی است که فکر حمایت، توسعه و فعالیت اجتماعی را در سر می­‌پروراند.

در واقع کتاب ژاکت آبی، راهنمایی است درباره آن‌چه نباید در مورد کمک­‌های همگانی انجام داد. علت جذابیت و گیرایی کتاب در این نکته نهفته است که درس‌ها و آموزه‌­ها با زبانی بسیار خودمانی بیان شده اند، که از فروتنی عمیق نویسنده حاکی است.

برشی از متن کتاب:

راه‌حل‌های ارائه شده درباره مسئله فقر باید منسجم، مسئولانه باشد و از پشتوانه قدرت بازار نیز بهره مند شوند و نه صرفاً از روی احساسات آنی و سطحی. باید به جای تحمیل تئوری ها و برنامه‌­های کلان، راهکارها از چشم انداز خود مردمان فقیر ارائه شوند.

5. نقطه اوج

(The tipping Point)

نویسنده: مالکوم گلدوِل

مالکوم گلدوِل از سال 1996 به عنوان نویسنده در نیویورکر مشغول به کار بوده است. او روزنامه نگار، نویسنده و سخنران انگلیسی / کانادایی است که تا کنون پنج کتاب نوشته است و همه آن‌ها در فهرست پرفروش‌ترین کتاب‌­های نیویورک تایمز قرار دارند.

جرقه نوشتن این کتاب از کاهش ناگهانی جرم و جنایت در شهر نیویورک زده شد. گلدوِل به دنبال توضیح این پدیده و سایر پدیده‌­های مشابه به کمک روش همه‌گیری شناسی (اپیدمیولوژی) بود.

نقطه اوج این پدیده را توضیح می­‌دهد که چرا برخی از محصولات، کسب و کارها و نویسندگان بسیار موفق می‌شوند، در حالی که برخی دیگر هرگز به عنوان موضوعی محبوب، توده‌­های مردم را جذب نمی­‌کنند.

گلدول علت این مسئله را به قبل از فراگیر شدن رسانه‌های اجتماعی مرتبط می­‌داند، اما از مفاهیم شناخته شده در علوم روان‌شناسی و جامعه‌شناسی وام می­‌گیرد تا توضیح دهد چرا برخی چیزها به محض انتشار، غوقا به پا می­‌کنند و برخی دیگر توجهی را به خود جلب نمی­‌کنند.

از آن جایی که گلدول یک داستان سرا است، کتاب را به گونه‌­ای نوشته است که برای اکثر افراد به راحتی قابل درک است.

نقطه اوج یکی از بهترین کتاب­‌ها برای مسئولان و افراد مرتبط با موسسات خیریه است.

برشی از متن کتاب:

دنیای اطراف خود را نگاه کنید، شاید مکانی تغییر ناپذیر و بی‌­انعطاف به نظر برسد. اما در حقیقت اینطور نیست و کوچک‌ترین نیروها در موقعیت مناسب، می­‌توانند تاثیرگذار و دگرگون کننده باشند.

6. سازمان غیر انتفاعی شبکه‌ای:
ایجاد تغییر از طریق رسانه‌­های اجتماعی

(The Networked Nonprofit: connecting with social media to drive change)

نویسندگان: بت کانتر و آلیسون فاین

بت کانتر یک متخصص در امور خیریه است و سال‌هاست که نوشته‌هایش را در مورد نحوه ادغام عملکرد سازمان‌های مردم نهاد با فناوری در قرن بیست و یکم، به صورت آنلاین منتشر کرده است. آلیسون فاین برنده جایزه نویسندگی و سردبیر است و در مورد پیوند رسانه‌­های اجتماعی با تغییرات اجتماعی در وبلاگ خود مطلب می­‌نویسد.

سازمان خیریه شبکه‌­ای، راهنمایی برای سازمان های مردم نهاد است که در پی استفاده از رسانه‌های اجتماعی برای فعالیت‌های خود هستند. کتاب پر از مثال های عملی قابل اجرا و داستان‌های موفقیت آمیز است. اما نه در قالب موعظه و نصیحت بلکه به صورت آموزش‌های کاربردی و اجرایی.

امروزه، موفق بودن یک سازمان خیریه به استفاده از امکانات فناوری‌­های جدید و رسانه‌­های اجتماعی گره خورده است.

کتاب، بیشتر درباره به سازمان‌هایی است که به تازگی استفاده از رسانه‌های اجتماعی برای ایجاد تغییرات اجتماعی را شروع کرده‌اند، نقطه قوت این کتاب، ارائه چارچوب برای نحوه تفکر موسسات نیکوکاری در مورد رسانه‌های اجتماعی است.

این کتاب نمونه‌­ای پیشرو است که در سال 2010 نوشته شد. اکنون، موضوع آن کمی قدیمی شده است زیرا امروزه رسانه‌های اجتماعی بیش از پیش در همه وجوه زندگی شخصی و حرفه‌­ای ما وارد شده اند. با این وجود، هنوز هم این کتاب جزو مفیدترین کتاب‌های باقی مانده در زمینه مذکور است.

برشی از متن کتاب:

سازمان‌های نیکوکاری شبکه‌ای، مکانیزم ساده‌ای دارند. ورود به آنها و خروج از آن‌ها برای کارکنان و افراد بیرونی آسان است. افراد برای شکل‌دهی سیستم و به اشتراک‌گذاری ایده‌­های‌شان آزادند چراکه این شیوه به افزایش آگاهی آنان در مورد مسائل اجتماعی، سازمان‌دهی جوامع برای ارائه خدمات، یا حمایت از قانون‌گذاری کمک می­‌کند... سازمان‌های مردم نهاد شبکه‌ای نه سخت‌تر یا طولانی‌تر از سازمان‌های دیگر، بلکه به شیوه‌­ای متفاوت­‌تر از آن­‌ها کار می‌کنند.

بیشتر بخوانید :

معناشناسی فی سبیل الله در قرآن کریم

7. استارتاپ کم سود

(The Lean Startup)

نویسنده: اریک ریس

اریک ریس کارآفرین، وبلاگ نویس و نویسنده آمریکایی است. 

استارت‌آپ کم سود با این مقدمه شروع می‌شود که کار بسیاری از استارت‌آپ‌ها با ایده‌ دادن برای محصولی شروع می‌شود که فکر می‌کنند مورد نیاز مردم خواهد بود. سپس ماه‌ها و گاهی سال‌ها صرف تکمیل آن محصول می‌شود بدون اینکه هرگز محصول را به طور رسمی به مشتری ارائه دهند. روش کتاب استارت‌آپ کم سود، استفاده از چرخه بازخورد یعنی اندازه‌گیری میزان فراگیری است. این چرخه بر اساس این ایده پیش می‌­رود که بعد از ساخت یک محصول کوچک و اجرایی، در اسرع وقت، آن را مورد آزمایش قرار داده تا بازدهی و کاربردش نمایان شود.

این رویکرد می‌تواند برای سازمان های خیریه تحول آفرین باشد. زیرا تا حد امکان جلوی ناکامی و بی ثمر شدن سرمایه گذاری آن‌ها در زمینه حل مشکلات را می‌گیرد. این یک فرصت عظیم برای افزایش تأثیرگذاری و بهبود کارایی این نهاد اجتماعی است.

این کتاب به موسسات خیریه کمک می‌کند تا با استراتژی پیشرفته، برنامه ریزی و اجرا، هوشمندانه تر عمل کنند.

برشی از متن کتاب:

این مهم است که بفهمیم نیاز مشتریان دقیقا چه چیزهایی است. و صرفا به گفته‌های‌شان یا آن‌چه که خودمان فکر می­‌کنیم ممکن است بخواهند، اکتفا نکنیم.

8. تغییر: چگونه میتوان سخت ترین تغییرات را اعمال کرد

(Switch: How to Change Things When Change is Hard)

نویسندگان: دن هیث و چیپ هیث

چیپ هیث استاد دانشکده بازرگانی استنفورد است که دوره‌های استراتژی و مدیریت کسب و کار را در آنجا تدریس می‌کند. دن هیث، عضو ارشد مرکز CASE در دانشگاه دوک است که از کارآفرینان اجتماعی حمایت می کند.

این دو برادر سه کتاب پرفروش نیویورک تایمز را نوشتند: قاطع، تغییر و ساخته شده برای چسبیدن.

کتاب درباره دشواری اعمال تغییر در شرکت‌ها، مشاغل و زندگی‌مان صحبت می‌کند این‌که چرا تغییر با سختی همراه است و چگونگی می‌توان بر مقاومت نسبت به تغییرات غلبه کرد. هم‌چنین به فاکتورهای مهم در ایجاد تغییرات پایدار اشاره می‌کند که هم برای افراد و هم سازمان­‌ها عملی هستند.

کتاب در مورد سه مولفه تغییر صحبت می‌­کند - جنبه عقلانی (مهرۀ سوار)، جنبه احساسی (مهرۀ فیل) و شرایط محیطی (مسیر). برادران هیث بر چگونگی بهبود هر یک از این سه مؤلفه با دستورالعمل‌های ساده و پیشنهادهای عملی در زندگی واقعی، تمرکز می‌کنند.

اگر به چگونگی ایجاد تغییر در سازمان مردم نهاد خود فکر می‌­کنید، این کتاب برای‌تان بسیار راهگشا خواهد بود.

به همین دلیل است که این کتاب در فهرست بهترین کتاب­‌های نیکوکاری قرار گرفته است!

برشی از متن کتاب:

او گفت: «آگاهی نمی­‌تواند رفتار را تغییر دهد. همه ما در طول زندگی پزشکان دیوانه و متخصصان چاق و مشاوران ازدواجی که خود طلاق گرفته اند را دیده‌­ایم.»

9. پرونده خیریه:
سازمان‌­های خیریه چگونه می‌توانند به پا خیزند و جهان را تغییر دهد

(Charity Case: How the nonprofit community can stand up for itself and really change the World)

نویسنده: دان پالوتا

دان پالوتا کارآفرین، نویسنده و فعال بشردوست آمریکایی است. تنها در پنج سال گذشته، دان بیش از 275 سخنرانی در مورد بشردوستی و نوآوری در 34 ایالت و هشت کشور مختلف داشته است.

اولین کتاب پرفروش دان، به بررسی چگونگی تکامل بخش غیرانتفاعی پرداخت. با نوشتن پرونده خیریه گام بزرگ بعدی را بر داشت در این کتاب مسیرهای راهنما برای شروع تغییر در وضعیت موجود را مورد بحث قرار می‌­دهد.

کتاب راه­‌های مختلفی را برای افزایش کیفیت مسئولیت پذیری خیریه‌­ها پیشنهاد می­‌دهد. بسیاری از نکات در رابطه با اقدامات ضروری را پیشنهاد و طرح می­‌کند. و این‌که چگونه یک سازمان خیریه می­‌تواند کارآمد‌تر باشد را برای همه افراد شرح می­‌دهد.

صدای دان پالوتا ارزش شنیدن دارد. ممکن است با همه بخش‌های کتابش موافق نباشید، اما او کاری می‌کند که درباره نهاد نیکوکاری نگاه تازه­ای پیدا کنید. 

برشی از متن کتاب:

اگر این پنج نکته را رعایت نکنید، گویی حفظ یک نهاد بشر دوستانه را قربانی مزایا و سیستم سودآوری آن کرده‌ایم: نباید از پول برای جذب استعدادها استفاده کنید، کار تبلیغاتی نکنید، بیگدار به آب نزنید، صرفا دل‌تان را به نتایج بلندمدت خوش نکنید، سرمایه جمع نکنید. تنها در این صورت است که می‌توانیم کل این سیستم را خیریه بنامیم، سیستمی که شگفت انگیز و شیرین است.

10. مهربانی کنید؛ بی ­پروا فکر کنید، هدفمندانه کار کنید، عاشقانه زندگی کنید

(Do the KIND Thing: Think Boundlessly, Work purposefully, Live Passionately)

نویسنده: دنیل لوبِتزکی

دنیل لوبتزکی یک کارآفرین اجتماعی است او فعال جنبش کایند و بنیان‌گذار برند کایند و است که تولید کنندۀ انواعی از تنقلات سالم است. او همواره در انجام اعمال صلح آفرین پیش‌رو بوده است و هم‌چنین، بنیان‌گذار شرکت پوشاک Maiyet نیز هست.

اگرچه لوبتزکی موفق به ایجاد یک سازمان نیکوکاری نشد، اما همواره دربارۀ اهدافش و افکارش برای تأثیرگذاری بر جهان و سایر موسسات به روش «نه صرفاً برای سود» صحبت می‌کند.

این کتاب در واقع دربارۀ تاریخچه و اهداف شرکت کایند است. او رویکردی مستقیم و ساده برای راه اندازی یک کسب و کار پاداش محور را به شما پیشنهاد می­‌کند. پیام اصلی کتاب این است که با خودتان مهربان باشید، با دیگران مهربان باشید و روی علایق‌تان متمرکز شوید.

این کتاب به شما انگیزه می­‌دهد و الهام بخش مسیری است که در پیش دارید تا کارتان را به نحو احسن ادامه دهید!

برشی از متن کتاب:

من از نقش و مسئولیت‌هایم به عنوان بنیان‌گذار و مدیر عامل شرکت کایند آگاه هستم و برای رعایت و حفظ اخلاقیات و منش انسانی در بالاترین حد ممکن تلاش می‌­کنم.

جمع بندی:

از سازمان‌های خیریه کوچک‌ گرفته تا سازمان‌های بزرگ و جنبش‌های مردمی، وجود رهبری قدرتمند امری حیاتی است و پرورش رهبری ممتاز، کار دشواری است. سرمایه گذاری روی رشد شخصی خاص و تبدیل کردن او به یک فرد حرفه‌­ای، به کسب ویژگی­‌های لازم برای رهبری کمک می‌­کند.

هریک از کتاب­‌های نامبرده می‌­توانند راهگشای مسیری باشند که قصد آغاز کردنش را دارید و یا در اثنای آن هستید  و می­‌خواهید به نحو احسن ادامه‌­اش دهید. هم‌چنین یقیناً می­‌توانند بهترین راه حل ها و ایده‌­ها را به شما رائه دهند، پس از خواندن‌شان نهایت لذت را ببرید.

منبع: وب سایت donorbox