بدون استفاده از صندوق‌های قرض الحسنه خانوادگی و وام­‌های پرمزیت آن، شرکت­‌هایی مانند Walmart، Motown Records، GoPro یا Amazon وجود نداشتند و بدون کمک وامی خانم دایسون، شوهرش هرگز به بودجه لازم، برای ارتقاء اولین جاروبرقی چرخشی خود در اواخر دهه 1970 نمی­‌رسید. در ادامه مزایا و معایب وام این صندوق‌های کوچک را بررسی می‌کنیم.

مزایا و معایب وام های قرض الحسنه خانوادگی یا دوستانه

کمک‌های وامی دوستان و خانواده، امیدی است در ناامیدی. در مواقعی که از هر منبع دیگری، برای رسیدن به کمک‌مالی قطع امید کرده‌ایم.

مزایای وام‌های خانوادگی و دوستانه

  1. . کاغذبازی در کار نیست اعتبار شما از پیش ثابت شده است
  2. . درصد بهره بسیار کم و یا کلاً بدون بهره است
  3. . شرایط بازپرداخت منعطف است
  4.  . ساختن یک چشم ­انداز معتبر کاری برای وام ­دهندگان آینده

معایب وام‌های خانوادگی و دوستانه

  • . توافق بر سر نرخ بهره شناور آسان نیست.
  • . رقم وام، کم‌تر از مقداری است که بانک­ استطاعت پرداختش را دارد.
  • . فقط می‌­توانید وام­ مدت دار بگیرید و مزایای خطوط اعتباری (credit lines) را ندارد.
  • . در صورت بی‌­تعهدی و شفاف نبودن وظایف طرفین قرارداد، روابط دوستانه شما خدشه دار می­‌شود.

چگونه در قبال وام دوستانه یا خانوادگی مسئول باشیم

راه­‌اندازی یک کسب و کار، با گرفتن وام خانوادگی یا دوستانه آسان است. هیچ کس شما را بهتر از آن‌ها نمی‌­شناسد. علاوه بر این در روند وام گرفتن از افراد نزدیک، شرایط بهتر و منعطف‌تری پیش روی شماست. 

مثلاً احتیاجی به ضمانت نامه نیست، مبلغ مازادی از شما نمی­‌گیرند، نرخ بهره مورد توافق از سوی آن‌ها رقمی بسیار کم یا حتی صفر است و تعویق در بازپرداخت را از شما می­‌پذیرند. اما اخلاقیاتی وجود دارد که باید از آن‌ها پیروی کنید چون در غیر این صورت، ممکن است به خودتان بیایید و ناگهان ببینید، دوستان‌تان طرفین دعوی شما در دادگاه هستند.

1. متقاعدشان کنید؛ همان‌طور که بانک یا سرمایه­ گذار را توجیه می‌­کنید؛

کار را دوستانه و در عین حال حرفه­‌ای پیش ببرید. دربارۀ کسب و کارتان توضیح دهید، اصلاً می‌­صرفد دیگران سرمایه‌­شان را در آن خرج کنند؟

  1. . توقع نداشته باشید‌ که تمام پول‌شان را خرج کنند؛ توضیح دهید وام را دقیقا به چه منظور می­‌گیرید و هزینه­‌ها صرف چه چیزهایی خواهد شد
  2. . این‌که چه مقدار و چرا نیاز دارید را برای آن‌ها روشن کنید
  3. . آن‌ها را در جریان نحوۀ خرج کردن بودجه­ قرار دهید تا خیال‌شان راحت شود که پول‌تان را عاقلانه خرج می­‌کنید
  4. . بی­پرده و شفاف باشید، خود را به جای آنان بگذارید. دربارۀ ریسک­‌های احتمالی توضیح دهید و بهترین و بدترین حالت اتفاقات را برای‌شان شرح دهید
  5. . مطمئن شوید که قرار نیست در صورت بروز یک وضعیت ضروری، با عجله پول خود را پس بگیرند
  6. . نحوه و زمان بازپرداخت وام را قید کنید

وام؛ سرمایه­‌گذاری یا هدیه؟

در گرفتن پول از خانواده یا دوستان، اگر نوع همکاری واضح نباشد، بزرگ‌ترین سوء تفاهم­‌ها پیش می‌­آید. مطمئن شوید که طرفین می‌دانند وضعیت کار چگونه است.
به‌ویژه، آن دسته از اعضای خانواده که با بدگمانی ­خیال می‌­کنند قرار است ارث و میراث‌شان را در راه یک رویای پوچ و ناممکن، به باد دهید.

1. سرمایه‌گذاری یا وام

 اگر دوست ندارید هیچ یک از دوستان یا اعضای خانواده‌ در چگونگی انجام کارتان دخالت کند، بهتر است پول را به عنوان وام بگیرید. 

2. وام یا هدیه

حواس‌تان به قوانین باشد. اگر در بازپرداخت وام سود نمی‌­دهید، ممکن است اداره مالیات برای شخصی که به شما وام داده است مالیات یا جریمه شخصی تعیین کند.

2. قرارداد را به صورت مکتوب در آورید؛

یک نسخۀ رسمی از توافق نامه تهیه کنید تا در ابتدا، از بروز سوء تفاهم جلوگیری کنید. علاوه بر این، در حل اختلافات نیز رجوع به آن لازم است. اگر مبلغ از نوع وام است، مدارک زیر را تهیه کنید:

  • . مبلغ وام گرفته شده
  • . نرخ بهره (در صورت وجود)
  • . مدت زمان وام شامل تاریخ شروع و تاریخ بازپرداخت نهایی
  • . چگونگی شرایط بازپرداخت: قسط بندی یا بازپرداخت به صورت یک‌جا و توافق بر سر بازپرداخت پیش از موعد، اگر کسب و کار به مرحلۀ معینی رسیده باشد
  • . ضمانت نامه (در صورت امکان)
  • . تعیین جریمه برای تاخیر یا عدم پرداخت. به عنوان مثال: با افزایش نرخ بهره، تغییر مبلغ قسط، درخواست مبلغ اضافی، گرفتن تضمین یا پیگیری روند قانونی از دادگاه. برای بهتر پیش رفتن امور، یک وکیل یا حسابدار استخدام کنید.

اگر از نوع سرمایه گذاری باشد، توافق بسیار پیچیده‌تر خواهد بود. در آن صورت باید در قرارداد درج شود که سرمایه‌گذار چقدر سهام دارد و آیا در تصمیم‌گیری‌های تجاری نقشی دارد یا خیر.
هم‌چنین این‌که آن‌ها مسئول بدهی‌­ها یا دعاوی قضایی هستند یا خیر نیز باید ذکر شود. نوشتن این نوع قراردادها را، حتماً با مشارکت یک وکیل و یک حسابدار انجام دهید.

3. همیشه پیگیری کنید؛

شما به وعده­‌های خود عمل کنید و اگر کارها مطابق انتظارتان پیش نرفت، مشکل را به وام دهنده گوشزد کنید. در غیر این صورت، احتمالاً یکی از اعضای فامیل، حرفی را که ناخواسته پشت سرش زده اید، به گوشش می­‌رساند.

  • . قسط‌­های خود را به موقع پرداخت کنید. اگر پولی که داده­‌اند کم کم به آن‌ها باز گردد، وقتی بخشی از پول را برای خودتان خرج ­کنید هم جای دلخوری وجود ندارد.
  • . در پایان هر سال برای آن‌ها گزارش کار بفرستید و اینکه وضعیت کسب‌وکار چگونه است، چقدر از وام را پرداخت کرده‌اید و موانعی که شاید با آن روبرو شوید را توضیح دهید.
  • . با احترام با آن‌ها رفتار کنید و حرف‌ه­ای باشید. داشتن یک رابطۀ موفق با یک دوست یا عضو خانواده، دستاورد خوبی برای شروع معامله با یک وام دهنده حرف‌ه­ای است.

منبع : وبسایت xero