به گزارش روابط‌ عمومی آکادمی خیر ایران، کارگاه مهارتی کاربردی با موضوع «مبارزه با پولشویی و تأمین مالی» طی یک جلسه 3 ساعته در روز شنبه بیست و هشتم بهمن‌ماه با تدریس دکتر رضا مخدومی جوان (مدرس مبارزه با پولشویی تروریسم بانک مرکزی) به صورت حضوری و آنلاین برگزار شد.

دکتر مخدومی ضمن تعریف « پولشویی»، درباره انواع پول کثیف گفت: اگر پول کسب شده ناشی از قتل و خونریزی باشد، به آن پول قرمز گفته می‌شود، اگرپول کسب شده ناشی از قاچاق و موادمخدر باشد، به آن پول سیاه گفته می‌شود و اگر منشاء آن، رشوه و فساد مالی باشد پول خاكستری گفته می شود.

مخدومی در ادامه اضافه کرد: روشی که خیلی مرسوم است تأسیس شرکت‌های مجازی کاغذی یا پوشش عمدتاً در مناطق آزاد است. شرکت‌های پوششی شرکت‌هایی هستند که هیچ گونه فعالیت مشخصی انجام نمی‌دهند و دارایی خاصی ندارند. ایجاد این شرکت‌ها عمدتا به منظور گم کردن منشاء وجه و عدم امکان ردیابی می باشد.

یک روش دیگر تأسیس موسسات خیریه قلابی است. کشورهای دیگر سازمان های خیریه دارای گزارش‌ها و صورت‌های مالی مشخص بوده و ورود و خروج پول مشخص می‌باشد. بنابراین سازمان‌های خیریه قلابی می‌توانند مامن مناسبی برای پولشویی باشد. در ایران با توجه به اینکه موسسات خیریه دارای صورت‌های مالی مشخص نیستند و گردش و واریز وجه افراد ممکن است دقیقا ثبت و کنترل نشود عملیات این موسسات باید به دقت مورد کنترل قرار گیرند و منشا وجوه واریزی به این موسسات باید دقیقا شناسایی شود و در صورت لزوم مدارک احراز هویت افراد واریز کننده بررسی و کنترل شود.

وی درباره ارتباط خیریه و پولشویی گفت: خیریه ها یکی از محیط‌های حساس مالی است. طبق قانون مبارزه با پولشویی، بعضی از کسب و کارها و فعالیت‌ها در مجاورت پولشویی قرار دارند. یعنی کسانی که می‌خواهند پولشویی کنند از این حوزه‌ها استفاده می‌کنند. مثلا کسانی که می‌خواهند پولشویی کنند ناچار باید به سراغ سیستم بانکی بیایند.

موسسات خیریه نیز یکی از جاهایی است که در مجاورت پولشویی قرار دارد. زیرا وقتی نام خیریه به میان می‌آید یعنی این موسسات با اهداف خیر تشکیل شده‌اند و بنا است که کمک‌های عام‌المنفعه کنند. ورودی منابع موسسات خیریه کمک‌هایی است که مردم می‌کنند. شاید در ثبت این کمک‌ها حساب و کتاب دقیقی وجود نداشته باشد. 

مخدومی در ادامه اضافه کرد: باید حسابرسی خیریه‌ها را در قانون 132 قانون مالیات‌ها هم اشاره شده که تحت شرایطی کمک به برخی موسسات خیریه جزء هزینه‌های قابل قبول محسوب می‌شود و به کاهش مالیات شرکت‌ها منجر می‌شود.

اگر موسسات خیریه، حسابرسی شوند و طبق استاندارهای حسابداری گزارش‌های مالی مناسبی داشته باشند، این قطعا به شفافیت در این حوزه بسیار کمک می‌کند و برخی از ابهام‌ها را رفع می‌کند. اما الزام به حسابرسی موسسات خیریه را باید سازمان اوقاف و امور خیریه ایجاد کند؛ در واقع مراجعی که ناظر بر فعالیت هستند.

عموم علاقمندان برای بهره‌مندی  از خدمات آکادمی خیر ایران می‌توانند به وبگاه ac.kheir.ir مراجعه کرده و  یا از طریق شماره 09912069037 با کارشناسان ما در ارتباط باشند .